poniedziałek, 25 listopada 2013

Zima nadchodzi coraz większymi krokami ...

Podczas ostatnich już coraz dłuższych wieczorów, postanowiłyśmy stworzyć coś bardzo miłego, czyli najprostsze szydełkowe kapciuszki...
Są milutkie, cieplutkie i idealne na długie zimowe wieczory, które nadchodzą bardzo dużymi krokami.
 A o to i nasz wieczorny gość.. Kolejne powstają:)
Kapcie wykonane z włoczki akrylowej, podszyte materiałem antypoślizgowym.

 Dziś w naszej domowej pracowni powstawały pełne aromatu pierniczki, dlatego już niebawem znajdą się na naszym blogu.

Przepis na świąteczne pierniczki:
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1/2 przyprawy korzennej
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki masła
1 jajko
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy dodajemy gorący miód i siekamy, następnie dodajemy sodę, cukier, przyprawę korzenną masło i nadal siekamy, kolejno dodajemy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto przez około 10 minut.
Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 cm i wycinamy kształty.
Pieczemy w 180stp. przez 15 minut.

Pierniczki po upieczeniu będą miękkie później zrobią się twarde, dlatego najlepiej umieścić je w szczelnie zamkniętych pojemnikach przez około 1 -4 tygodni. Zmiękną i wtedy najlepiej je dekorować.

Zachęcamy do pieczenia:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz